Hof van Nassau
Steenbergen

Dorpje als zorginstelling

Hof van Nassau is een prettige thuishaven voor 120 bewoners met dementie. INBO ontwierp een verpleeghuis waarbij de bewoners zoveel mogelijk bewegingsvrijheid en zelfstandigheid hebben. Dat komt door slimme ruimtelijke oplossingen en gebruik van domotica.

De nadruk ligt op gastvrijheid en service, waardoor de grenzen tussen zorg en facilitair vervagen.

/

Bij dat fonteintje woon ik

Eenvoudige, overzichtelijke en herkenbare architectuur is belangrijk voor ouderen met dementie. Zo begrijpen zij beter waar zij zijn.

Hof van Nassau ziet eruit als een dorpje, niet als een instituut. Je kunt steeds links en rechts, er zijn weinig bochten en korte gangen. De bewoners oriënteren zich aan de hand van herkenningspunten: ‘Ik woon bij dat fonteintje.’

Het complex is een verzameling van herkenbare huisjes, verschillend in kleur en vorm. We pasten in het interieur diverse kleuren, sferen en materialen toe. De bewoners onthouden zo makkelijker waar ze zijn. Dat leidt tot een grotere zelfstandigheid.

De architectuur stimuleert beweging. Er is veel buitenruimte: binnentuinen en dorpspleintjes waar je een winkeltje voor dagelijkse boodschappen kunt vinden, en de kapper, de fysiotherapeut en de werkplaats van de huismeester. De bewoners moeten echt de deur uit als ze ergens heen willen.

De bewoners wonen in groepen van acht en hebben elk een eigen kamer en
badkamer.

Elke bewoner heeft een slim polsbandje. Sommige deuren blijven gesloten. Het verzorgend personeel kan met de smartphone de bewoners lokaliseren.

Opdrachtgever TanteLouise is ervan overtuigd dat beweging bijdraagt aan gezondere en gelukkigere bewoners. Ervaring toont zelfs aan dat het medicijngebruik door beweging significant kan dalen. De bewoners blijven langer mobiel en voeren zoveel mogelijk de regie over het eigen leven.

Er is een afname van onbegrepen gedrag en minder bewoners bereiken de laatste fase van dementie. De zorgvraag neemt af.

In het gebouw zijn slimme vloeren aangebracht. Daarmee kun je in vroeg stadium het risico op vallen vaststellen. Sensoren in de vloer, nu nog in een testfase, registreren de bewegingen van de cliënten, bepalen het valrisico en nemen als het nodig is maatregelen.

Hof van Nassau maakt gebruik van een WKO-installatie, die verwarmt in de winter en koelt in de zomer. Een warmtepomp aangevuld met zonne-energie zorgt voor de energiebesparing.

In alle appartementen maken de bewoners gebruik van vloerverwarming, die individueel regelbaar is. Het is eenvoudig om de indeling van de ruimte aan te passen met de lichte scheidingswanden, die in het hele gebouw gebruikt zijn.

Hof van Nassau heeft een blik op de toekomst en zet de toon voor een compleet ander type woonomgeving voor mensen met dementie.

Credits

Opdrachtgever
TanteLouise

INBO
Hans Toornstra, Jaco Troost, Elza Heemskerk, Rineke van der Prijt, Dennis Hofmans, Soufiane Banour, Maarten Hercules

Oplevering
2019

Fotografie
Egbert de Boer, Mitchell van Eijk

Nominatie
Zorggebouw van het Jaar 2019, Architectenweb Awards

Verwant

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept