Dorpshuis
Son en Breugel

Van kerk tot dorpshuis

De bewoners en de gemeenteraad van Son en Breugel kozen voor ons ontwerp voor de transformatie van de voormalige kerk tot cultureel dorpshuis. Hierin brengen we verschillende functies samen onder één dak.

We braken het introverte kerkgebouw open voor de dorpsgemeenschap. De  transparante plint maakt het theater en de bibliotheek van buitenaf zichtbaar. In het dak maakten we een lichtstraat, zodat veel daglicht in de ruime foyer binnenstroomt.

Dorph

Van dicht naar open

Het kerkgebouw uit de jaren 60 had veel bijzondere elementen die we wilden behouden, dus dat werd een van de uitgangspunten voor het ontwerp. Het gebouw was alleen erg gesloten en donker. Om het te transformeren naar een open en toegankelijk dorpshuis, braken we de gevel op de begane grond zo veel mogelijk open. Vanuit buitenaf kan iedereen naar binnenkijken en zien wat er gebeurt. Dat maakt de drempel laag om ook echt naar binnen te gaan.

We behielden de verticale ramen aan de zijkant van het gebouw. Die zorgen voor een mooie theatrale lichtinval.

Op de begane grond geven de bibliotheek, de theaterzaal, een bar en een foyer veel dynamiek. Op de trap kunnen kinderen zitten lezen. Op de verdieping is het rustiger, dus daar liggen de werk- en overlegplekken en de oefenruimtes voor de harmonie.

De indeling van het gebouw maakten we in zeer nauwe samenwerking met de verschillende gebruikersgroepen, zoals het Vestzaktheater, de bibliotheek en de harmonie.

Dommelhuis,

Recyclen van materiaal

We zorgden voor recycling van bestaande elementen en materialen. Het hemelwater wordt opgevangen en afgevoerd naar de natuur.

We behielden de biechthokjes en gaven die een nieuwe invulling.

De indeling van de ruimte is eenvoudig aanpasbaar voor verschillende soorten gebruik. Het dorpshuis garandeert waarde voor de toekomst. En daar zijn de bewoners van Son en Breugel trots op.

‘Het mooiste aan het gebouw is de enorme overspanning van de betonschalen dakelementen. Die kregen we zomaar cadeau.  Die open structuur hebben we zoveel mogelijk benut.’

Frank Zewald
architect

Dommelhuis,
  1. Metselwerk relief kunstwerk & verticale raampartijen
  2. Open structuur met grote overspanning & bijzondere betonnen schaaldak
  3. Daklicht brengt licht in het hart van het gebouw
  4. Een tweede bouwlaag op de aanbouw
  5. Grote open ruimte met 1 zaalvolume en flexibel indeelbare vloervelden
  6. Begane grond opent zich naar omgeving en een nieuwe huiskamer creëren voor Son & Breugel
  1. Foyer
  2. Balie en bar
  3. Garderobe
  4. Bibliotheek
  5. Grote zaal
  6. Multifunctioneel ruimte / Kleine zaal
  7. Werkplekken
  8. Flexibele ruimte
  9. Open werkplekken

Credits

Opdrachtgever
Gemeente Son en Breugel

Samenwerking
Stam & De Koning, Cauberg Huygen, Huisman & van Muijen, Goudstikker/De Vries

INBO
Frank ZewaldWillemijn MeeusenRenée Erens, Rhona Disveld, Pieter Keijzer, Aron BogersBram Schellekens

Fotografie
Thijs Wolzak

Oplevering
2022

 

 

Verwant

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept