Huis van de Stad
Rijswijk

Atrium als verbinder

Na 15 jaar leegstand kreeg het voormalig stadhuis in Rijswijk een nieuwe functie als het Huis van de Stad. Het monumentale pand verenigt de gemeentelijke organisatie en welzijnsvoorzieningen met een muziekschool, een bibliotheek en horecavoorzieningen. INBO transformeerde de binnentuin in een licht en open atrium, dat alle activiteiten verbindt.

Huis

Dicht bij de bewoner en goed bereikbaar voor iedereen, zo luidt de nieuwe positionering van de gemeente Rijswijk. Het nieuwe atrium is daarom transparant en een open ontmoetingsruimte. Hier komen de bestaande kwaliteiten van het gebouw zoals de hal, gangen en trappenhuizen goed tot hun recht.

De natuurstenen gevels werden hersteld, schoongemaakt, geïsoleerd en voorzien van nieuwe slanke kozijnen. Alle installaties zijn vernieuwd en op het dak liggen zonnepanelen. Het Huis van de Stad is na de verbouwing een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG). INBO volgde de werkmethodiek van Duurzame Kans Bestaand Vastgoed voor maximale verduurzaming binnen budgetbeperkingen.

De culturele instellingen, de welzijns- en horecavoorzieningen zijn de eerste gebruikers. De gemeentelijke organisatie huist later in.

Huis
  1. Gemeente Rijswijk
  2. Trias
  3. Bibliotheek
  4. Gemeenschappelijk

Credits

Opdrachtgever
Gemeente Rijswijk

INBO
Jeroen SimonsFabian van AerschotMark Bollen, Michel van Aken

Fotografie
Ronald Tilleman

Oplevering
2022

Verwant

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept