Huis van Gemeente Dronten
Huis van de Gemeente
Dronten

Gastvrij onthaal bij polderpioniers

Dronten is een gemeente van pioniers. Ruim zestig jaar geleden legden zij Oostelijk Flevoland droog. Nu zijn ze de aanjagers van circulariteit. Die duurzaamheid en de identiteit van de Drontenaren maakten we tastbaar in ons ontwerp voor het grondig gerenoveerde Huis van de Gemeente Dronten.

Huis
Wij transformeerden dit gemeentelijk monument (1982) van een donkere en gesloten kantooromgeving naar een licht en open publiek gebouw. Dit deden we samen met raadsleden, ambtenaren en inwoners. Hun inbreng in dit participatietraject is terug te zien in het resultaat.

Circulair interieur

Het streven was om de kringlopen van energie en materiaal te sluiten. Het heeft nul op de meter. Ook gaven we het een circulair interieur. We sloopten het bestaande inbouwpakket ‘slim’ om hergebruik te stimuleren en de hoeveelheid afval te reduceren. Plafondlatten gaven we een tweede leven door de publieksbalies daarmee af te werken.

We pasten biobased materialen toe, zoals biolaminaat met mosselgruis en akoestische panelen van gerecyclede PET-flessen. We ontwierpen de maatwerk interieurelementen demontabel en herbruikbaar, waarbij we verlijmde verbindingen vermeden. De QR-code erop geeft de geïnteresseerden inzicht in de herkomst van het materiaal.

Lunchruimte,

Het interieur weerspiegelt de Drontenaar als polderpionier. Sommige bewoners stonden zo’n zestig jaar geleden hier letterlijk met de voeten in de klei. Waar eerst de Zuiderzee lag, bouwden zij land op uit lagen. Dit concept van gelaagdheid vertaalden we naar het ontwerp, met verwijzingen naar het bodemprofiel en aangevuld met hoogtelijnen ten opzichte van het NAP.

  • 2400 planten in de groenwand
  • 150 circulair inzetbare elementen
  • 8255 m2
Entree,

Een licht atrium met publieksbalies vormt het dynamische hart van het gemeentehuis. De levende wand met 2.400 planten springt direct in het oog.

Op de begane grond vind je de vergaderfaciliteiten, een restaurant en de raadszaal. De verdiepingen bieden ruimte aan verschillende soorten werkplekken.

Raadzaal,
Deze zaal kreeg met een ovalen tafel een opstelling, die geschikt is voor raadsvergaderingen en voor kleinere ceremonies.

Credits

Opdrachtgever
Gemeente Dronten

Samenwerking

INBO
Aron BogersFrank ZewaldRodi van der HorstPieter Keijzer, Natalia Mylonaki, Joost van den BergJoanne van Vreeswijk, Pieter Thieme

Fotografie
Roos Aldershoff

Oplevering
2021

 

 

Verwant

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept