Centrum voor Zorg Slotervaart
Amsterdam

Herbestemming van brutalistisch erfgoed

Zadelhoff transformeert het voormalige ziekenhuisgebouw tot ‘Slotervaart Centrum voor Zorg’.  Hier wordt tegenwoordig betaalbare eerstelijns buurtzorg geleverd. Het voormalige beddenhuis op de bovenste etages wordt verbouwd tot verpleeghuis voor de Amsterdamse zorgaanbieders.

Buurtbewoners kunnen er terecht voor een buurtvergadering of een betaalbare verse maaltijd. Op termijn realiseert Zadelhoff op het omliggende terrein samen met de gemeente Amsterdam een woon-werkomgeving. Het Slotervaartse zorgkwartier vult de behoefte van urgente huisvestingsvraagstukken in de zorg betaalbaar in.

Interieur

Uitgangspunt voor de renovatie was het benadrukken van de aanwezige kwaliteiten van dit uitgesproken jaren ‘60 gebouw. Zo brengen we de karakteristieke cassetteplafonds weer in het zicht. De gevel wordt hersteld en hoogwaardig geïsoleerd, waarbij alle kozijnen vervangen worden. De grindbetonnen ‘glazenwasserbalkons’ worden in ere hersteld.  Met nieuwe installaties, zonnepanelen en aansluiting op de stadverwarming ontstaat een zeer energiezuinig, gezond en comfortabel gebouw.

Het gebouw krijgt een nieuwe dubbelhoge plint en entree. Hier bevinden zich de ontvangst en zorggerelateerde publieksfuncties. Met deze ingreep maken we het Slotervaartgebouw toegankelijker, laagdrempeliger en een herkenbaar onderdeel van de buurt.

Tijdens de renovatie blijft een aanzienlijk deel van het gebouw in gebruik.

Exterieur
Slotervaart Centrum voor Zorg

Credits

Opdrachtgever
Zadelhoff Beheer

Samenwerking
DWA, Linssen, Strackee, Acuro, DEV en MedicomZes

INBO
Jeroen Simons, Arnold Homan,  Jeanne Leung, Mark Bollen, Max Leemans

Oplevering
Medio 2023

Omvang
42.600m2 BVO

Verwant

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept